De energietransitie

Momenteel zitten we volop in de energietransitie,  hierbij vindt een verschuiving plaats voor onze energievoorziening van fossiele - en nucleaire energie naar hernieuwbare energie (door middel van zon of wind).  De overgang naar hernieuwbare energie is een goede zaak. We gaan namelijk over van een centrale naar een decentrale productie en worden hierdoor minder afhankelijk van vaak buitenlandse spelers.

De uitdaging die we echter ondervinden tijdens deze transitie is dat de vraag naar energie niet altijd overeenkomt met het aanbod aan energie. S’morgens staan we met zijn allen op en is er een grote vraag naar energie in de huishoudens en s’avonds wanneer we thuis komen na het werk piekt de vraag naar energie opnieuw. Dit terwijl de zon het meeste schijnt doorheen de dag (aanbod energie). Door dit onevenwicht wordt ons net overbelast.

Oplossing:  We moeten met zijn allen vraag en aanbod meer op elkaar gaan afstemmen. Dit kunnen we doen door een thuisbatterij te plaatsen (opslag van energie) of de opgewekte elektriciteit te verbruiken wanneer deze effectief voorhanden is.

Situatie vandaag hernieuwbare energie

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

*Subsidie tot 250€ per kwh =>maximum van €3250 (2020)

*Geen prosumententarief

*Verhoogde zelfconsumptie

*Goedkopere elektriciteitstarieven

*Verlaagd BTW tarief

*Eventueel hypothecair voordeel

*Uw antwoord op het capaciteitstarief van 2022

Meer weten?

Je kan meer lezen op de website van VREG of via onderstaande video:

Waarom is een thuisbatterij interessant in combinatie met een zonnepanelen installatie?

Wanneer u zonnepanelen plaatst, kan u tot 15 jaar na het indienststellen van uw installatie genieten van het principe van de terugdraaiende meter.  Bij het principe van de terugdraaiende meter kan u met andere woorden het net gebruiken als “batterijsysteem”. U stockeert de elektriciteit van uw zonnepanelen dewelke u niet momentaan gebruikt als het ware op het net.. en haalt u deze er terug vanaf wanneer u deze nodig heeft. Om dit principe te gebruiken, betaalt u een prosumententarief.

Wat na die 15 jaar?

15 jaar na de indienststelling van uw zonnepanelen kan u geen gebruik meer maken van het principe van de terugdraaiende teller.  U zal automatisch overgeschakeld worden naar het principe van de digitale meter.  Hierbij is het de bedoeling dat u de elektriciteit die u opwekt zoveel mogelijk momentaan gebruikt oftewel zelf buffert door middel van een thuisbatterij en/of een warmtepompboiler om alzo u zelfconsumptie te verhogen.

Er zijn verschillende batterijsystemen op de markt.  Het is van het grootste belang dat u een batterijsysteem koopt dat klaar is voor de toekomst, veel laadcycli aankan en weinig degradeert.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Hide Buttons